Із перших вуст про навчання і мандри на Кіпрі

Навчатися можна по-різному. Хтось першого вересня крокував до української школи чи вишу, а хтось пробував щастя за кордоном. Наприклад, можна приїхати до Польщі, Чехії чи іншої середньоєвропейської країни, а можна і до Норвегії, Швеції чи Ісландії. А що, якщо ви не хочете розминутися із літом, прагнете палючого сонця, апельсинових дерев, морського прибою та щирих усміхнених тубільців?! Тоді вам треба на Кіпр.
Який він, острів із чудовим кліматом і стародавньою історією?! Острів, на якому, за міфами, з піни народилася грецька богиня кохання Афродіта. Про це нам розповість франківчанка та майже вже кіпріотка Юлія Голод. Вже четвертий рік дівчина навчається у Кіпрському міжнародному університеті. Він знаходиться у місті Нікосія, столиці республіки Кіпр.

Цікаво, що Нікосія – остання розділена столиця у світі, адже у 1974 році на острові було самопроголошено Турецьку Республіку Північного Кіпру, яку досі визнала тільки Туреччина. Тож таким чином Кіпр поділився на грецьку і турецьку частини. Кордон між ними охороняється військами ООН і проходить історичним центром міста. Отож про кіпріотів, навчання за кордоном і про свої враження розповідає франківчанка Юлія Голод.

– Як Вам спала на думку ідея податися навчатися аж до Кіпру?
– Навіть не очікувала полетіти аж на Кіпр. Спочатку я шукала програми в Чехію, Польщу, але знайшла хороший сайт, на якому писали, що на Кіпрі можливе безкоштовне навчання. Я подумала, чому б не спробувати і не скористатися цією можливістю. Я взяла участь у конкурсі, виграла грант і полетіла на Кіпр.
– Що потрібно для того, аби виграти Грант? Якими навичками потрібно володіти?
– Передусім – добре знати іноземну мову. Потрібно було написати твір англійською мовою на тему «Як я можу вплинути на життя університету на Кіпрі». І тести як на ЗНО: граматика, говоріння, читання.
– А де Ви здавали екзамени?
– На Кіпрі. Спочатку я написала твір і мені сказали, що я проходжу у наступний тур і прийнята в університет. Але якщо я не здам додатковий тест, мені доведеться цілий рік вчити англійську мову, якщо я хочу навчатися. Я погодилася, на Кіпрі ми проходили цей тест безкоштовно.
– До навчання на Кіпрі Ви навчалися у Франківську?
– Так, перший рік я закінчила філологію польську у Прикарпатському університеті, тому почала шукати якісь виходи на Польщу, потім знайшла сайт Міжнародної асоціації консультантів України. Так як українців на Кіпрі було мало, то вони розігрували конкурс – абсолютно безкоштовне навчання на Кіпрі.
– Розкажіть про свої враження від Кіпру.
– Перші враження біли трішки негативні. Прилетіли вночі, мене поселили з африканками, було страшно і незвично те, що вони представники іншої культури. І можу сказати, що це були не найкращі африканки. Запах стояв у кімпаті такий, що побережи Боже. Вони спали під рушниками, без подушок. Ванна була дуже брудна. І я подумала: «Куди я потрапила, хочу назад додому!» Але через два дні все дуже кардинально помінялося, а зараз мені страшенно подобається, багато вражень, нових друзів. Я здобула досвід, побачила життя, різні культури.
– Ви згадували африканок… розкажіть про різнобарв’я культур на Кіпрі.
– Європейців на Кіпрі менше, більше представників СНД, австралійців можна зустріти, африканців. Я познайомилася із Африкою від Лівії до ПАР. Культури надзвичайно багаті і різноманітні. Я знайшла багато друзів, тепер подорожую, їжджу у гості.
– Напевно, Ви подорожуєте не лише по друзях, а й по самому острову.
– Кіпр – це середнього розміру острів, який поділений на турецьку і грецьку частини. Я навчаюсь на турецькій і мені це дуже імпонує. Так як ставляться до українок, думаю, ви ніде не знайдете. На острові не закривають двері від будинків, почуваєшся у абсолютній безпеці. Також приваблює Середземне море, яхти, гори, природа.
– Розкажіть про особливе ставлення до українських дівчат.
– Дуже шанобливе. Для них усе це дуже незвично. Вони мусульмани, а коли дівчина починає спілкуватися на рівні з чоловіком, вони починають тебе більше поважати і проявляється особлива зацікавленість. Чоловіки дуже хочуть справити на тебе враження і починають всіляко залицятися.
– А доводиться все-таки зважати, що навколо мусульманське товариство? Наприклад, прикривати деякі частини тіла?
– Ні, не доводиться. Кіпр – це передусім туристичний острів. Всі намагаються поважати різні культури.
– Яким є університетське життя на Кіпрі?
– Щороку ми справляємо День незалежності різних націй. Дуже цікаво заглибитися у різні культури, подивитися на танці, пісні. Також у нас є така традиція – готувати традиційну їжу. Можу сказати, що, наприклад, у арабів дуже все гостре, у турків – навпаки, наприклад, недосолене. І ти навчаєшся разом з ними, вони хочуть почерпнути щось у тебе, а ти хочеш щось запозичити у них.
– Чи бачили Ви давні пам’ятки? Чи це стосується лише грецької частини острова?
– Залишилися і на турецькій частині. Але під час війни багато історичних пам’яток було зруйновано. Це дуже негативна сторона кіпрської історії.
– Якою мовою Ви спілкуєтесь на Кіпрі?
– Так як це турецька сторона, головною мовою є турецька. Але англійською теж дуже добре всі володіють. В університеті всі студенти розмовляють англійською.
– Це пов’язано також із історичними особливостями…
– Так, це була колонія Британії.
– Ви згадували, що на Кіпрі найбільш привабливим є море. Яка погода на Кіпрі?
– Це абсолютна спека, сонце, море, пляж. Дуже гаряче – 40-48.
– А що люблять споживати корінні кіпріоти?
– Вони їдять кібаб. Це просто м’ясо у лаваші, також у них є свої особливі приготування баранини. М’ясні і рибні страви. Щодо фруктів – це апельсини, гранат, виноград, які ростуть повсюдно.
– На якому Ви курсі? І чим плануєте надалі займатися?
– Я перейшла на четвертий курс, моя спеціальність – реклама і зв’язки з громадськістю. Надалі буду продовжувати навчання в магістратурі.
– Ви отримуєте стипендію?
– Ні, але моє навчання абсолютно безкоштовне.
– А жити на Кіпрі дорого?
– Так, але я працюю і себе забезпечую. На Кіпрі студентам легко знайти роботу офіціанта або секретаря при університеті.
– Чи дорого виїхати з Івано-Франківська до Кіпру?
– Виїхати дуже легко. Білети – 300$ у дві сторони, візи не потрібно. А подорожувати на Кіпрі дуже дешево, дуже популярно доїжджати автостопом. Якщо раніше мене опановував страх перед невідомою культурою, то зараз я у захопленні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *